Pegasos Gentoo Luminocity LiveDVD

Autor: Luky

Gentoo LiveDVD je nová distribuce Linuxu pro PowerPC platformu Genesi Pegasos (Open Desktop Workstation). Jak již sám název napovídá, jedná se o živou distribuci, která nevyžaduje instalaci Linuxu na harddisk a její použití je více než jednoduché.



1. Start

  1. Vložte LiveDVD do DVD mechaniky v Pegasosu
  2. V OpenFirmware napište "boot cd live"
  3. Vyčkejte až do zobrazení grafické přihlašovací obrazovky
  4. Nastavte si češtinu v položce "Language" (prostředí GNOME a většina programů bude v češtině)
  5. Přihlašte se pomocí login: user, heslo: user
Plocha GNOME

Distribuce je vcelku masivní (1.8GB) a obsahuje velké množství více či méně užitečných programů a her. Pokud jste nechali vybrané základní grafické prostředí GNOME, nalézá se v levém horním rohu menu Aplikace, které obsahuje širokou paletu programů - od grafických prohlížečů a editorů, přes hry, internet a multimédia až po kancelářský balík Open Office. Vše nainstalované a přímo spustitelné z DVD. Podíváme se nyní podrobněji na programy, které mě zaujaly.

Pozn.: Tato distribuce obsahuje i spousty jiných grafických prostředí, např. velmi známé KDE 3.3, které je však pouze v angličtině. Přepínání mezi nimi je možné na přihlašovací obrazovce pomocí tlačítka Session.

Plocha KDE



2. Grafika


2.1. Blender

Blender (verze 2.36) je velmi kvalitní software pro 3D modelování, rendering a animaci. Poměrně důležitou vlastností je, že program umí mimo jiné importovat objekty z Lightwave 3D. Je však obtížné se v něm zorientovat a používat ho efektivně. Pokud v něm budete chtít pracovat, mohou vám pomoci spousty českých tutoriálů na stránce www.blender3d.cz . Program je pouze v angličtině.

Blender

2.2. Dia

Dia (verze 0.93) je kreslící program pro tvorbu diagramů, představuje open-source alternativu k programu Microsoft Visio. Slouží k vytváření různých grafů, elektrotechnických schémat, CISCO sítí, SDL diagramů, apod. Po spuštění se zobrazí jednoduchá paleta se základními nástroji a lištou, která obsahuje velké množství symbolů v různých kategoriích. Data lze exportovat např. do PostScriptu nebo TeXových maker. Dokumentaci, tutoriály a screenshoty můžete nalézt na domovské stránce programu www.gnome.org/projects/dia .

Dia

2.3. GIMP

GIMP (verze 2.0.4) je velmi známý rastrový grafický editor, alternativa k programu Adobe Photoshop. Jeho nevýhodou je neobvyklé ovládání, které může začátečníka odradit. Nicméně disponuje širokou paletou funkcí, umožňuje pracovat s obrázkem pomocí vstev, vytvářet animované GIFy, vybírat spojité oblasti (tzv. kouzelná hůlka) apod. České stránky věnované GIMPu: www.gimp.cz .

GIMP

2.4. KPovModeler

KPovModeler (verze 1.1.1) je modeler pro vytváření objektů a scén pro raytracingový program POV-Ray. Modeler má velmi jednoduché intuitivní ovládání a působil na mě přítulně. Naneštěstí samotný POV-Ray není součástí DVD, takže pro vyrenderování scény (viz. screenshot) je nutné stáhnout si zdrojové kódy POV-Raye a zkompilovat si ho pro PowerPC sám. Chcete-li si prohlédnout co všechno se dá tímto programem vytvořit, doporučuju stránku PovRay: Síň slávy. Domovská stránka KPovModeleru: www.kpovmodeler.org .

Pozn.: V prostředí GNOME se program v menu "Aplikace - Grafika" nenachází, objevil jsem ho díky prostředí KDE 3.3. Pod prostředí GNOME lze KPovModeler také spustit, nachází se v adresáři "/usr/kde/3.3/bin/".

KPovModeler


3. Hry


3.1. GNOME hry

V menu Hry naleznete vesměs známé logické hry s pěknou grafikou: Ataxx, BlackJack, Čtyři-v-řadě, Gnometris, Iagno, Kameny, Klotski, Mahjongg, Miny, Nibbles, Pět nebo víc, Roboti, Same GNOME, Tali, Tetravex.

Krátký popisek hry v češtině se objeví po najetí kurzorem myši na položku hry v menu.


Hry GNOME GNOME Mahjongg

3.2. KDE hry

V prostředí KDE je her mnohem více. V menu Games naleznete 10 her a dalších 5 kategorií, celkem 46 her:

  • Arcade (12) - např. KAsteroids, KGoldrunner, KTron, Miniature Golf, ...
  • Board Games (10) - např. KBackgammon, KReversi, Mahjongg, ...
  • Card Games (4) - Blackjack, KPoker, Lieuntnant Skat, Patience
  • Kids Games (1) - Potato Guy
  • Tactics & Strategy (9) - např. KBattleship, KMines, KSokoban, ...

Hry KDE Hry KDE

3.3. Cube

3D OpenSource hra Cube, která na začátku tohoto roku vyšla pro Pegasos II jako LiveCD, je nyní součástí i této kompletní DVD distribuce.

Cube má velmi povedenou grafiku a v této nové verzi hraje dokonce i hudba, je to ale hra určená spíše pro hraní deathmatchů po internetu a nemá vlastní příběh.


Cube Cube

4. Internet


Toto DVD nabízí snad vše, co byste na internetu mohli potřebovat: prohlížeče Mozzila, Mozzila Firefox, Epiphany, Konqueror a další, videokonferenci GnomeMeeting, Remote Desktop pro připojení vzdálené plochy, download manažer KGet, mailovací klient KMail, Instant Messenger Kopete pro sítě AIM, Gadu-Gadu, ICQ, IRC, Jabber, MSN Messenger, SMS a Yahoo, dále IRC klient KSirc, XChat 2 IRC apod.


Firefox GNOME Meeting

5. Kancelář


Základem kancelářského vybavení této distribuce je známí balík OpenOffice.org (verze 1.1.4) obsahující tabulkový procesor Calc (obdoba MS Excel), vektorové malování Draw (obdoba CorelDraw), program Impress na vytváření prezentací (obdoba MS PowerPoint), Math pro psaní matematických vzorců, Writer (obdoba MS Word) a WYSIWYG HTML editor Writer/Web.

Kromě OpenOffice toto LiveDVD obsahuje i další kancelářské programy jako např. tabulkový kalkulátor Gnumetric nebo KSpread, word-procesor KWriter a další. Nicméně OpenOffice jsou standardním a pravděpodobně nejlepším nástrojem.


OpenOffice Writer OpenOffice Calc

6. Multimédia


I z MorphOS určitě znáte přehrávač videí MPlayer, který je zde k dispozici včetně hezkého skinovatelného GUI.

K přehrávání hudby slouží XMMS, obdoba AmigaAMPu :-) Zde pozor, základně jsem měl nastavené nikoliv přehrávání, ale ukládání MP3 ve WAVu na disk a než jsem to změnil, na disku jsem měl kolem 500MB WAVů :-O V nastavení zkontrolujte, jestli výstupní Audio plugin není nastavený na Disk Writer.


MPlayer XMMS

7. Rady, které se mohou hodit


7.1. Zpřístupnění FFS/SFS oddílů z MorphOS

K datům z MorphOS oddílů lze přistupovat bez omezení (FFS i SFS oddíly). Jak?
Spusťte terminál (v prostředí GNOME je to ikona obrazovky v levém horním rohu) a proveďte následující příkazy:

cd /mnt
su root
pozn. jako heslo (password) zadejte "root"
mkdir morphos
mount -t affs /dev/hda1 /mnt/morphos
pozn. data z prvního FFS oddílu jsou k dispozici ke čtení, uživatel "user" stále nemůže zapisovat na připojený partition
umask 000
chmod -R +rw morphos
pozn. přidá bity pro čtení a zápis všem uživatelům pro všechny soubory na oddílu
cd morphos
ls -l
pozn. vypíše obsah Vašeho prvního MorphOS FFS oddílu (jeho cesta je /mnt/morphos)

Pro SFS oddíly použijte "mount -t asfs /dev/hdaX /mnt/sfsX", kde "/mnt/sfsX" je předem připravený adresář a X je číslo oddílu (od 1).

7.2. Česká klávesnice

Základně je nastavená anglická klávesnice i pokud jste si vybrali jazyk Czech. Pro psaní v češtině proveďte následující:

GNOME: V levém horním rohu klikněte na "Aplikace", vyberte "Nastavení prostředí" - "Klávesnice" a v záložce "Rozložení", dostupné rozložení si vyberte "České" nebo "České (qwerty)" a stiskněte Přidat.

KDE: V levém dolním rohu klikněte na "K", rozbalí se menu, v něm vyberte "Control Center", což je jednotné nastavení celého KDE. Nastavení klávesnice se nachází v položce "Regional & Accessibility" pod názvem "Keyboard Layout".

7.3. Vypnutí

Poctivě Linux vypínejte pomocí Odhlášení a na přihlašovací obrazovce vyberte "Actions" a "Restart" nebo "Turn Off" (vypnutí). Mě se sice Pegasos nikdy nerestartoval ani nevypnul, ale Linux správně ukončí a odpojí všechny diskové oddíly. Poté je nutné (alespoň u mě) restartovat Pegasos tlačítkem reset na toweru.

Píšu to proto, že mi Linux při spuštění vývojářského nástroje BeanShell 2.0 zamrznul, po restartu mi už nenaběhnul Linux ani MorphOS. Naštěstí stačilo Pegasos vypnout a zase zapnout a MorphOS již nabootoval v pořádku se všemi FFS / SFS partiony. Byl ale poškozený Linux partition, takže bylo nutné provést kontrolu a našlo se vskutku velké množství chyb. Zlatý MorphOS... :-)

Pokud budete provozovat tuto distribuci čistě z DVD bez instalace na harddisk, pravděpodobně vám nic takového nehrozí. V tom spočívá velká výhoda této distribuce, je spustitelná se spoustou programů bez jakékoliv instalace, takže ikdyž Linuxu moc neholdujete, je snadné si ho alespoň vyzkoušet.