DOSBox (MorphOS verze)

Spouštění MS-DOS aplikací přímo z MorphOS? Žádný problém!

Autor: Luky

Velmi zajímavým projektem je program DOSBox, vydaný pod GNU licencí a který by rozhodně neměl chybět na disku žádného MorphOS uživatele. DOSBox je totiž schopen spustit MS-DOS aplikace napsané pro platformu PC, ve spojitosti s programem RUNDos dokonce pouhým kliknutím na ikonu programu v MorphOS. Autorem MorphOS verze je Mariusz Barczyk.

DOSBox emuluje PC hardware (internal PC speaker, Creative CMS/Gameblaster, Adlib, SoundBlaster Pro, ... viz. readme programu) a je schopen spouštět MS-DOS aplikace napsané jak pro "real-mode", tak i pro "protected-mode" (od verze 0.60). Aplikace běžící v "protected-mode" jsou však většinou mnohem náročnější a je potřeba velmi rychlý počítač, aby daná aplikace běžela obstojně.

DosBOX

Po spuštění DOSBoxu se objeví DOS s aktualním diskem Z. Další disky, napřiklad s hrama pod MS-DOS přípojíte příkazem "mount písmeno cesta", takže například v mém případě "mount c pegasos:hry/dos" a po vykonání příkazu disk C v MS-DOSu obsahuje adresář "pegasos:hry/dos" a stačí si už vybrat z široké škály starých MS-DOS her, které lze díky tomuto prográmku spustit.

Testováno v DOSBox 0.61 R3 na Pegasos G3 600MHz:
- dost plynulé: Prince Of Persia, Stunts a další "oldies"
- nehratelné: Settlers 2

Testováno v DOSBox 0.61 R3 na Pegasos II G4 1GHz: (přidáno 7.9.2004)
- hratelné: Settlers 2 (!!), Worms

Screenshot DOSBoxu v okně MorphOS

Projekt se nadále zlepšuje, zrychluje a přibývá spousta funkcí. Cílem je vytvořit program schopný spustit všechny PC aplikace, které kdy byly vytvořené. Samozřejmě je všem, i autorům jasné, že k tomu jim chybí jěště obrovský kus práce. Nicméně i tak se jedná o velmi užitečný program, který se zajisté hodí mít při ruce.

DosBOX